lauantai 21. joulukuuta 2013

Crank



Ohjaajat: Mark Neveldine & Brian Taylor (Gamer)
Käsikirjoitus: Neveldine/Taylor
Näyttelijät: Jason Statham (Death Race, Transporter-trilogia, Snatch - hävyttömät, Puuta heinää ja muutama vesiperä), Amy Smart (Perhosvaikutus, Starship Troopers), Jose Pablo Cantillo (Paranoia, Elysium, Cleaner), Dwight Yoakam (Panic Room, Bandidas)
Tuotantovuosi: 2006

Neveldine/Taylor-kaksikon läpimurto Crank syöksyy heti ensimmäisellä sekunnilla toimintaan. Chev Chelios herää vuoteestaan hyvin pahoinvoivana. Hän saa pian selville, että hänet on yön aikana myrkyttänyt kaupungin pahin nilkki Ricky Verona, koska Chelios oli tappanut hongkongilaisen rikollisjärjestön johtajan, Don Kimin. Tästä aiheutui suuri kaaos rikollisporukoiden välille, ja Verona päätti antaa Cheliokselle "armollisen" kuoleman. Pekingin Cocktailiksi kutsuttu myrkky lamauttaa kehon adrenaliinireseptoreita ja tappaa kohteensa tunnissa. Chelios kuitenkin yrittää epätoivoisesti lähteä tavoittelemaan kostoa, huomaten pian että adrenaliinin tuotto pitää estää myrkyn toiminnan. Miehen pitää siis saada sykkeensä ylös keinolla millä hyvänsä - kiihottumalla, vetämällä aineita ja tappelemalla - löytääkseen vastamyrkyn ja tyttöystävänsä sekä kostaakseen Veronalle.

Jason Stathamista tulee mieleen kolme asiaa.
1. Hurmaava aksentti.
2. Alamaailmaan sijoittuvat rikoselokuvat, joissa porukkaa kuolee ja henki on höllässä.
3. Suuren luokan toimintaelokuvat, joissa rytisee ja paukkuu niin että katsomossa asti pitää sammuttaa sohvakankaita.

Crank yhdistää nuo kaikki. Syntyjään lontoolaisen Stathamin aksentti erottuu tässä elokuvassa edukseen, kun useimmat muut hahmot puhuvat joko melko perinteistä amerikanenglantia tai latinoaksentilla. Erilaisten aksenttien kirjoa nähdään tässä elokuvassa, se onkin hyvin varteenotettava rikkaus. Hahmojen välinen vuorovaikutus on toimivaa ja kemiat niin hyviä kun ne voivat näin nopeatempoisessa elokuvassa olla.
Jason Statham palkkatappaja Chev Chelioksena toimii loistavasti. Elokuva ei ole sankaritarina, Chelios ryöstää, pahoinpitelee ja tuhoaa paikkoja henkensä pitimiksi. Silti hahmossa on jotain karismaa, mikä näkyy miehen aitona lämpönä Amy Smartin esittämää Eveä kohtaan. Eve jää hahmona yksipuoleiseksi, mutta hoitaa kuitenkin roolinsa hyvin. Jose Pablo Cantillo kusipää-Veronana on loistava. Hahmon raivoamista on ilo seurata, samoin kuin Carlos Sanzin edustamaa rauhallisempaa rikollistyyppiä, Carlitoa. Kunniamaininnan ansaitsee myös Cheliosta uskollisesti puhelimen välityksellä opastava lääkäri, jonka roolisuorituksen Dwight Yoakam suorittaa nappiin.

Elokuvan yleisin kansikuva antaa käsityksen siitä, että kyseessä olisi puuduttava räiskintä tai muulla tavoin perinteinen toimintaelokuva. Sitä ei voi kiistää, etteikö toimintaa olisi. Elokuvan aihe johtaa siihen, että rytinää on jatkuvasti. Luoteja sataa, Statham mättää porukkaa kuonoon ja ajaa ostoskeskusten näyteikkunoiden läpi. Elokuva tekee sen vain niin, että se on kiinnostavaa. Monet toimintaelokuvat kompastuvat siihen, että väkivalta on samanlaista jyystöä luoti toisensa jälkeen. Crank antaa toimintaa jatkuvasti, mutta osaa yllättää eikä ota itseään turhan vakavasti. Räjähdykset on jätetty (onneksi) vähemmälle. Väkivalta on veristä muttei sadistista. Kidutuskohtauksille ei jää aikaa, kun pitää jo potkia seuraavaa jätkää päähän.
Elokuva on kuvaustyyliltään hyvin kokeellista - nopeita leikkauksia, äkillisiä kuvaustyylin vaihteluita, tärisevää kuvaruutua ja alussa nähty hyvin näyttävä ensimmäisen persoonan kamerakohtaus. Se toimii ja sopii täydellisesti elokuvan tyyliin.

Toki teoksessa on huonoja puolia. Hahmoja jää harmittavan ohuiksi eikä tarina saa kovin syvää luonnetta. Tämän kaiken voi kuitenkin antaa anteeksi tietäessään, mihin elokuvan on tarkoituskin painottaa. Jos haluat katsoa suhteellisen aivotonta uhittelua ja räiskintää mutta haluat silti laatuleffan, ota tämä. Toiminnannälkäiset eivät pety.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti